Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πληροφορίες για χαράκτες και φίλους της χαρακτικής

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο χώρο της τέχνης. Η παραδοσιακός διαχωρισμός των Καλών Τεχνών σε ζωγραφική, γλυπτική και χαρακτική δεν ισχύει πλέον αφού οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νέα μέσα και τεχνολογίες.
Με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και πολλών καινούργιων τεχνικών έχει γίνει και μία μικρή επανάσταση στον χώρο της χαρακτικής. Η χαρακτική ίσως η πιο παραμελημένη από τις Καλές Τέχνες έχει να επιδείξει σήμερα πολλά ενδιαφέροντα και καινοτόμα έργα που έχουν δημιουργηθεί με τον συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε διάφορους δικτυακούς τόπους που προβάλλουν έργα χαρακτικής και έχουν πληροφορίες για χαράκτες αλλά και για τους φίλους της χαρακτικής.

Το website http://artoftheprint.info προσφέρει πληροφορίες και περιγράφει όλες τις τεχνικές της χαρακτικής.
Ένα από τα μεγαλύτερα website στο Διαδίκτυο είναι το http://worldprintmakers.com . Περιέχει ενημέρωση για όλα τα θέματα και τις τεχνικές της χαρακτικής και προβάλλει ένα μεγάλο αριθμό έργων από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Δίνει επίσης την δυνατότητα σε όποιον καλλιτέχνη θέλει να κάνει αίτηση για να προβάλλει την δουλειά του.
Στην ξυλογραφία είναι αφιερωμένο το website http://woodengravers.co.uk και καλύπτει όλα τα θέματα που αφορούν την τεχνική της ξυλογραφίας. Επίσης για την ξυλογραφία πολλές πληροφορίες δίνονται και από το γιαπωνέζικο website http://www.barenforum.org, αφού η χαρακτική είναι μια παλιά και πολύ διαδεδομένη μέθοδος στην Ιαπωνία.
Η τεχνική της Μονοτυπίας καθώς και μία μεγάλη συλλογή έργων παρουσιάζονται στο http://monoprints.com
Ένα αμερικάνικο website το http://marylandprintmakers.org μας εξηγεί πως να δημιουργήσουμε χαρακτικά με ένα ειδικό γύψο που ονομάζεται gesso. Μια πολύ απλή μέθοδος που μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει και στο σπίτι του. Απλοί τρόποι για να φτιάξουμε χαρακτικά χωρίς την ανάγκη ενός εξοπλισμένου εργαστηρίου περιγράφονται και στο website http://www.iamanartist.ie
Ιδέες για χαρακτικά που μπορούμε να φτιάξουμε με παιδιά στο σπίτι και να έχουμε μια πρώτη επαφή με την ιδέα της χαρακτικής παρουσιάζονται στο http://kinderart.com/printmaking.
Το website http://www.grafiskeksperimentarium.dk προσφέρει πρακτικές πληροφορίες για επαγγελματίες χαράκτες που αφορούν στην οικολογική χαρακτική, δηλαδή με ποια καινούργια υλικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες τεχνικές της χαρακτικής.
Πολλές πληροφορίες για την προστασία της υγείας από την χρήση τοξικών υλικών στην χαρακτική προσφέρει και το website http://www.kamprint.com
Το Tamarind Institute, διάσημο Πανεπιστήμιο για την χαρακτική που ειδικεύεται στην λιθογραφία έχει ένα εξαιρετικό website( http://www.unm.edu/~tamarind)
Στο website του Tamarind Institute παρουσιάζονται εκθέσεις, πληροφορίες για όλα τα θέματα της χαρακτικής, βιβλιοπωλείο με ενδιαφέροντα βιβλία και video που αναλυτικά δείχνουν και περιγραφούν ποικιλία μεθόδων χαρακτικής. Επίσης περιγράφονται ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή ιδιώτες καθώς και προγράμματα ανταλλαγής καλλιτεχνών και παροχής υποτροφιών.
Το Grafikens Hus (http://www.grafikenshus.se) ένα διεθνές κέντρο χαρακτικής στην Σουηδία που έχει εργαστήρια, ανταλλαγές και υποτροφίες με διαμονή για καλλιτέχνες από την Ευρώπη.
Το London Print Studio (http://www.londonprintstudio.org.uk) είναι ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο με πολλές πρέσες για όλα τα είδη χαρακτικής και ένα εργαστήριο με τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες και επίσης έχει μια γκαλερί με δραστήριο εκθεσιακό πρόγραμμα .
Το London Print Studio προσφέρει μαθήματα σε καλλιτέχνες και υποτροφίες με διαμονή.
Το Ίδρυμα Elizabeth Greenshields Foundation. (1824 Sherbrooke Street West, Suite # 1 Montreal, Quebec, Canada H3H) δίνει σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στην αρχή της καριέρας τους υποτροφίες για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου έργου.
Στην Αμερική το κέντρο χαρακτικής The Women’s Studio Workshop (http://wsworkshop.org) προσφέρει μαθήματα και ανταλλαγές καλλιτεχνών καθώς και υποτροφίες διαμονής.
Η σχολή χαρακτικής Scuola Internazionale di Grafica (http://www.scuolagrafica.it ) στην Βενετία επίσης προσφέρει μαθήματα και ανταλλαγές καλλιτεχνών.
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό δικτυακό τόπο (http://www.haraktes.org )με πολλές πληροφορίες για την χαρακτική και ενημέρωση για εκθέσεις με έργα χαρακτικής.
Στην Ελλάδα ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια χαρακτικής είναι το εργαστήριο του Δήμου Νεάπολης στην Θεσσαλονίκη( http://www.neapoli.gr )
Ένα πρακτικό εγχειρίδιο με μια πολύ καλή εισαγωγή στην χαρακτική είναι το “Printmaking for beginners”, Jane Stobart, A&C Black Ltd., London, ISBN 0-7136-5037-0.
Το περιοδικό “Printmaking Today” είναι απαραίτητο σε κάθε χαράκτη με παρουσιάσεις δουλειάς καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και με μια γκάμα πληροφοριών που αφορούν όλα τα θέματα της χαρακτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου